5 x tips voor herfstsfeer met DIY, vintage en kringloop

Gepubliceerd op 4 oktober 2023 om 13:37

De herfst is in aantocht! De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de bomen kleuren prachtig. Het is een tijd om je huis gezellig te maken voor de winter. Maar hoe doe je dat op een duurzame manier?

In deze blog geven we je 5 tips voor een duurzaam interieur met herfstsfeer. Met deze tips kun je je huis sfeervol inrichten zonder dat je het milieu belast.

Tip 1: Een lantaren met bladeren

Deze tip is eenvoud!! Waarschijnlijk heb je alles in huis, behalve de herfstbladeren. Verzamel deze tijdens een leuke boswandeling. Ga voor kleine, gedroogde en dunne bladeren. Die zijn namelijk het meest geschikt om op te plakken.  Een schone glazen pot, en lijmen maar!  Een elektronisch theelichtje erin en klaar.

Wat heb je nodig 

 • Dunne droge bladeren
 • Maak een oude glazen pot schoon ( van de appelmoes of pindakaas) 
 • gewone witte lijm 
 • kwastje
 • elektronische theelichtje 

afbeeldingen van Growing in family

Ik ga deze tip zelf ook uit proberen het lijkt me heel leuk om te doen. Beetje een  Waldorf / Montessori / vrije school knutsel-achtig! Het is een eenvoudige manier om je huis een herfstsfeer te geven. De glazenpot staat al klaar, een grote van de kringloop en een kleintje (appelmoes pot) voor Fien. Nu alleen nog wachten tot de bladeren vallen.

 

Tip 2: Pluk tuin Beverwijk

Zelf je bloemen kiezen uit een pluktuin is al een hele leuke activiteit om te doen! Maar het is ook nog duurzame en betaalbare.  Voor nog geen 2 euro (ja, echt waar) kocht ik dit boeket. Verstopt in Beverwijk is op vrijdag en zaterdag een klein pluktuin open. Via google maps vind je natuurlijk ook pluktuinen bij jouw in de buurt. 

Fien (mijn dochter van 4 jaar) en ik plukten vorige week dit heerlijke herfstboeket. Zoals je ziet zijn ze een beetje op, maar ze staan al een dikke week.  

We hadde veel plezier bij het plukken van dit herfstboeket. Fien koos de meest verrassende bloemen die ik niet kon weigeren. Daarnaast gingen we vooral voor de kleuren oranje, geel en zacht roze. Prachtig, toch? 

Bij thuiskomst, hebben we het boeket meteen in een vaas gezet. We zijn er nog steeds heel blij mee! 

afbeelding eigen foto's

Tip 3. Paddenstoelen van klei

Zelf paddenstoeltjes van lucht drogende klei maken, hoe leuk is dat? Het is echt niet moeilijk. Maak bijvoorbeeld hangertjes voor aan takken,  een slinger of een kandelaar. 


Wat heb je nodig 

 • zelf drogende klei 
 • acryl verf
 • ijzerdraad of oogjes 
 • dennenappels of gedroogde herfstbladeren 
 • touwtje 

Via Sostrene Grene vind je heel veel makkelijk en leuke DIY- projectjes. De klei en de kandelaardopjes koop je hier ook.

 

afbeeldingen van Sostrene Grene 

afbeeldingen van

 

Samen met mijn dochter maken we een paddenstoel kandelaar en een slinger van dennenappeltjes met de paddenstoelen. Erg trots is Fien op haar paddenstoelen, zo leuk om te zien. 

afbeelding eigen foto's

Tip 4.bladeren drogen 

Je huis versieren met prachtige herfst bladeren, tijdens een wandeling verzamel je schone bladeren. Je kunt ze tussen boeken drogen. en een andere goeie manier is om de blaadjes van een wax laagje te voorzien. Zo drogen ze niet uit en blijven ze lang mooi van kleur. Op de muur of als een slinger,

Wat heb je nodig 

 • herfstbladeren 
 • oude kaarsen 
 • oude steelpan (bijvoorbeeld van de kringloop)
 • knijpers + waslijn
 • oude krant 

 

stap 1:
Smelt de kaarsstompjes in een oude steelpan tot 80 graden. 

stap 2: 
Dompel het blad in het kaarsvet, laat even uitleken. Let hierbij goed op dat je je niet brandt aan het kaarsvet. 

stap 3. 

Hang het blad aan een waslijntje met een knijper en een krant er onder.  Of houd het blad vast tot de kaarsvet afgekoeld is. 

 

afbeelding van instagram Aland Alicia 

afbeelding van Themerry Tought

afbeelding van Ministylemag 

Tip 5. knutsels 

Perfecte herfst versiering rond een weckpot met lampjes of een mooie bruine vintage vaas,  kleine paddenstoeltjes én wederom simpel om te maken. Uiteraard erg leuk om te doen met je kids. 

Wat heb je nodig 

 • oud papier 
 • eierdoos 
 • acryl verf 
 • kwast 

afbeelding van Kido libary 

afbeelding van instagram Pintrest 

afbeelding van instagram Pintrest 

Bij ons thuis, de herfstsfeer! 

Ik had nog wat versieringen van vorig jaar.  Zo vond ik een egeltje en een grote paddenstoel van hout bij een kringloop winkel maar ook het schaaltje, de houten kom en de meeste kandelaren zijn uit de kringloopwinkel. De jaarring van hout kreeg ik van mijn moeder cadeau. En de dennenappeltjes, kastanjes en eikeltjes vind je natuurlijk in het bos. De kaarsen zijn van Hay en Dille en Kamille

Belangrijk is dat alle kleuren die je toevoegt, op elkaar afgestemd zijn. 

afbeelding eigen foto's

 

In een volgend artikel leg ik uit hoe leuk het is om te style met de seizoenen.

 

Vond je dit een leuk artikel en heb je wat aan de tip? Of heb je de beste herfst tips, aanvullen en of vragen ? Dan hoor ik het natuurlijk graag! 

Reactie plaatsen

Reacties

Meral Joosse
9 maanden geleden

Mega leuk en inspirerend Evelien! Aub vaker doen dit :)

Eef Mulder
9 maanden geleden

Dat is leuk dank je wel 🍄❤️

Anneke Mulder
9 maanden geleden

Heel verrassend, zulke leuke ideeën, krijg zin om meteen te beginnen.😊