Het verschil tussen Vintage, Retro en tweedehands?

Gepubliceerd op 29 september 2023 om 14:23

Bijna overal staat "Vintage" voor maar wat betekend vintage nou echt?? Veel mensen gebruiken de termen door elkaar, dus het is logisch dat er verwarring ontstaat. Bij De Zaak van Sjaak verkoop ik zowel (Design) Vintage als Tweedehands. En dan is er ook nog Antiek. Het is natuurlijk leuk om te weten wát je precies koopt. Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen. 

afbeelding van Instagram - Villa pocket                                                                                                                                                                                         afbeelding van Kimlisa -Instagram 

afbeelding van Ada- Pintrest

 

 

Antiek : 100 jaar oud

Laten we beginnen bij het begin! Antiek, Het woord antiek is een verzamelnaam voor oude sier- en gebruiksvoorwerpen. Je kan een item antiek noemen als het ouder is dan 100 jaar. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld bij boeken die zijn na 75 jaar al antiek. Een ander belangrijk punt: Het moet door mensenhanden gemaakt zijn en niet door machines. 

afbeelding van houselogic

Vintage:  de jaren '50 tot '80

De term ‘vintage’ wordt gebruikt voor authentieke artikelen die minimaal 25 jaar oud is. Ze komen uit de jaren ‘50, ‘60, ‘70 en begin jaren ‘80. Dit kan van alles zijn: meubelstukken, kleding, stofjes, schilderijen, vazen en andere spullen voor huis, tuin en keuken. Als een item de term ‘vintage’ draagt, betekent het ook dat het zeer kenmerkend is voor de betreffende periode. Dus een vintage jaren ‘60 kastje komt ook echt uit de jaren ‘60 en hoort ook in die periode thuis qua stijl.

Vintage items zijn meestal van erg goede kwaliteit. Dit komt doordat veel artikelen werden gemaakt vanuit een ander oogpunt. Dit zorgde voor een betere kwaliteit dan de meubels die nu worden geproduceerd.  Mensen gingen vroeger in het algemeen zuiniger met hun huisraad om en verwachtten een langere gebruiksduur.  


Bij een vintage interieur  wordt vaak gedacht aan Perzisch tapijt, planten en houten Mid century dressoir maar het is veel meer dan dat.  Wil je meer weten over de verschillen stijlen ? Die vind je in de volgende blog of neem een kijkje in de webshop.

 

Retro

En dan is er nog Retro hierbij gaat het eigenlijk meer om een stijl en een gevoel.  Retro is een afkorting voor ‘retrospectief’. Dat betekent letterlijk: terugkijken, iets dat je doet terug denken aan vroeger. Zo kunnen gloednieuwe producten ook retro genoemd worden als het ontwerp geïnspireerd is op iets van vroeger. Wel moet ik zeggen dat dit woord vooral wordt gebruikt bij artikelen uit de jaren zestiger en zeventiger.

Het verschil met vintage is dat retro lijkt op iets wat vroeger geproduceerd is en dat vintage ook daadwerkelijk uit die tijd komt. Om een voorbeeld te geven, HKliving produceert heel veel producten die geïnspireerd zijn op vintage en is daarom dus Retro. 

afbeelding van Marigold

Tweedehands , Secondhand, Pre-loved , Pre-owed
Tweedehands klinkt vaak een beetje saai en daarom wordt er vaak het woord Vintage gebruikt terwijl het niet officieel vintage is. Alle items die na de jaren 80 en nu ook een deeltje  jaren 90 gemaakt zijn, zijn tweedehands ook al is het design.  Er zit geen verschil tussen tweedehands, Pre-loved, Pre-owed en/of secondhand. We vinden het gewoon leuker klinken. 

 

afbeelding van @Studio.sthlm

afbeelding van @vintage&Co

afbeelding van @AnoukReitsma

Wist jij al de verschillen tussen  de termen ?  Klopt er toch iets niet in mijn artikel ? Of heb twijfels en heb je vragen over je "vintage item" ? Dan kun je hier onder een reactie achter laten. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.